top of page
Zoeken

Uitvaartreportage in Sleeuwijk

Bijgewerkt op: 16 mei 2021

Als afscheidsfotograaf uit Arkel werk ik voornamelijk in de omgeving van Gorinchem en Leerdam. In februari 2021 gevraagd om de uitvaart van een zeer geliefde moeder, schoonmoeder, grootmoeder, zus en tante vast te leggen. Tijdens dit afscheid mochten er slechts 20 personen aanwezig zijn. Hoe moeilijk is dat toch als mensen troost zoeken bij elkaar, een arm om de ander willen slaan, een traan op de wang bij de ander willen wegvegen of gewoon elkaars hand willen vasthouden.


Op de dag van begrafenis kwam de familie om 9h00 samen om met elkaar afscheid te nemen. Nog een laatste knuffel, een hand op moeders hand. Acht jonge vrouwen, die het deksel op de kist van hun oma deden. Ontroerend en emotioneel. En dan het moment dat moeder het huis, waar ze zoveel jaren heeft gewoond, voorgoed verliet.
De afscheidsplechtigheid vond plaats in 't Oude Kerkje in Sleeuwijk, een prachtige kerk langs de Merwede.Kaarsjes voor al eerder overleden familieleden werden aangestoken door de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Er werden vele mooie woorden gesproken en bijzondere herinneringen werden opgehaald.


Als uitvaartfotograaf probeer ik tijdens de ceremonie zo onzichtbaar mogelijk te zijn, niet te lopen tijdens de toespraken en de mooie momenten zo stil mogelijk te vangen met mijn camera.


Het was bijzonder om te zien hoe hecht de familie was en hoe respectvol er met elkaar werd omgegaan. Ieder met zijn eigen herinneringen en ieder met zijn eigen verdriet. Sommigen elkaars handen vasthoudend, sommigen in zichzelf helemaal gekeerd. Als herinneringsfotograaf ben ik erbij, maar ik blijf zoveel mogelijk op de achtergrond en leg de waardevolle momenten vast voor de familieleden.Na afloop van de begrafenis sprak ik nog met de uitvaartonderneemster Margaretha van Van Voorden Uitvaartverzorging uit Kedichem. Een vrouw, die vanaf het eerste moment al diepe indruk op mij maakte door de manier waarop zij met de familie omging. Het gesprek met haar bevestigde dit alleen maar. Een vrouw met hart voor haar werk.


Je bent als herinneringsfotograaf een buitenstaander tijdens de uitvaart, maar toch voel je je die dag zo betrokken bij de familie. Het voelde goed om deze afscheidsreportage van de uitvaart in Sleeuwijk voor hen te mogen maken.Afscheidsfotografie Sleeuwijk

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page